Alcohol

Het effect van alcohol op het cardiovasculaire risico is afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid. Mogelijk speelt ook het drinkpatroon (bijvoorbeeld bij de maaltijden of tussendoor; vooral in het weekend of gespreid over alle dagen van de week) een rol.

Overmatig alcoholgebruik, dat wil zeggen een langdurig gebruik van meer dan 3 alcoholconsumpties per dag, wordt in verband gebracht met hypertensie,verhoogde cardiovasculaire risico’s en een verhoogde kans op leveraandoeningen, ongevallen, herseninfarcten, slokdarmkanker en mogelijk ook borstkanker en darmkanker. Daartegenover staat dat gematigd alcoholgebruik het cardiovasculair risico vermindert. Dit wordt gedeeltelijk verklaard door het verhogende effect van alcohol op het HDL-cholesterol en een gunstig effect op de stollingsfactoren.
Met het oog op de preventie van hart- en vaatziekten en de algemene gezondheid wordt aanbevolen om het alcoholgebruik te beperken tot maximaal 3 consumpties per dag voor mannen (21 per week) en maximaal 2 per dag (14 per week) voor vrouwen. Van de volwassenen in Nederland is 38% van de mannen en 17% van de vrouwen een matige drinker.


Effecten per glas

1-3 glazen (0 - 0,5 promille): Ontspannen - ontremd - vrolijk
Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.


3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten - tipsy

Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect ).


7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat - dronken

7-15 glazen (1,5 tot 3 promille) Zat - dronkenAlle eerder genoemde effecten versterken. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.


15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos
Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.


20-25+ glazen (4 promille en hoger): Knock-out

Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand.

 


Verantwoord gebruik
Verantwoord en gezond alcoholgebruik wil zeggen: het aantal standaardglazen dat u zonder bezwaar voor uw gezondheid kunt drinken.

 

Volwassen mannen:

 • Drink gemiddeld niet meer dan 2 tot 3 standaardglazen alcohol per dag.
 • Drink per gelegenheid niet meer dan 5 standaardglazen.


Volwassen vrouwen:

 • Drink gemiddeld niet meer dan 1 tot 2 standaardglazen alcohol per dag.
 • Drink per gelegenheid niet meer dan 3 standaardglazen.
 • Drink niet als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft.


Voor beiden geldt:

 • Drink tenminste 2 dagen in een week geen alcohol om gewoontevorming te voorkomen.
 • Heeft u een keer teveel gedronken? Drink dan daarna 2 aaneengesloten dagen geen alcohol om uw lichaam de kans te geven om zich te herstellen.
 • Drink geen alcohol wanneer u nog wilt werken, studeren of sporten.
 • Pas op met alcohol in het verkeer. Wettelijk mag je maximaal een alcoholpromillage hebben van 0,5 (ongeveer 2 standaardglazen). Voor mensen die nog geen 5 jaar hun rijbewijs hebben, is deze grens verlaagd naar 0,2 promillage.
 • Drinken als reactie op spanningen of persoonlijke problemen kan riskant zijn. Het gevaar bestaat dat u meer drinkt dan u zichzelf had voorgenomen.
 • Pas op met alcohol bij medicijngebruik. Soms werkt door alcohol een medicijn niet goed of wordt de werking juist versterkt. Kijk daarom altijd wat hierover in de bijsluiter staat. Of vraag bij uw huisarts of apotheker om advies.
   

Bronnen:

De Nederlandse Hartstichting
Richtlijn Hartrevalidatie 2004
www.alcoholinfo.nl

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht op de volgende sites:

www.alcoholinfo.nl

www.alcoholdebaas.nl

www.drinktest.nl

Gebruik deze link  om  meer te weten over  Alcohol bij Hartfalen en Cardiomyopathie

 

 

 


 

 


 

Terug
Copyright © 2019 Pro2Move