Overgewicht

De laatste tien jaar is het aantal mensen met overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) wereldwijd sterk gestegen. In Nederland zijn 4 op de 10 mannen en 3 tot 4 op de 10 vrouwen te zwaar. Dit betekent dat ongeveer 3,5 miljoen volwassenen in Nederland te kampen hebben met overgewicht.
Van overgewicht is sprake wanneer het lichaamsgewicht risico’s oplevert voor de gezondheid. Overgewicht vergroot de kans op onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Bij overgewicht is het belangrijk in elk geval niet méér aan te komen. Gewicht verminderen kan het beste door een gezond eetpatroon met een beperkte hoeveelheid calorieën, in combinatie met voldoende beweging.

Wat is overgewicht

Hoe kunt u overgewicht herkennen (BMI meter)?

Hoe wordt het gezonde gewicht bepaald?

Afvallen

Bewegen en afvallen

Neem voldoende lichaamsbeweging

Gerelateerde productenWat is overgewicht

Overgewicht, obesitas en adipositas zijn benamingen voor hetzelfde begrip: een te hoog lichaamsgewicht in vergelijking tot de lichaamslengte, door overmatige vetopslag.
Overgewicht is een risicofactor voor diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde vormen van kanker, galstenen en gewrichtsaandoeningen. Ernstig overgewicht geeft ook meer kans op ademhalingsproblemen, slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap), jicht, onvruchtbaarheid, menstruatiestoornissen, geboorte-afwijkingen, psychische en sociale problemen en verslechtert het lichamelijk functioneren.

Hoe kunt u overgewicht herkennen (BMI meter)?
In het algemeen wordt voor de beoordeling van overgewicht de verhouding tussen lengte en gewicht als uitgangspunt genomen. Hiervoor wordt o.a. de Body Mass Index ( ook wel Quetelet index genaamd) gebruikt. De body Mass Index is de verhouding tussen het lichaamsgewicht in kilogrammen en het kwadraat van de lichaamslengte in meters.
Met hulp van uw lengte en de gewichtswijzer kunt u bepalen of u een goed gewicht heeft. U kunt hier uw BMI (Body Mass Index) berekenen.

Gewicht (kg)
Lengte (cm)
Je BMI

 


Wat zeggen deze getallen ons?

BMI
( kg/m2)

Aanduiding voor lichaams-gewicht

Hoeveel moet u afvallen?

< 18,5

Ondergewicht

-

18,5 - 24,9

Gezond lichaamsgewicht

-

25,0 - 29,9

Overgewicht, verhoogd risico op hart- en vaatziekten

25 - 30 zonder additionele risicofactoren*:

U wordt geadviseerd niet in gewicht toe te nemen. Gewichtsreductie is niet

noodzakelijk.

25 - 30 met additionele risicofactoren:

U wordt geadviseerd 5 - 10 kg gewichts-

reductie te realiseren. Doet dit in overleg met uw huisarts!

30,0 - 39,9

Obesitas

U wordt geadviseerd om ongeveer 10% van het oorspronkelijk gewicht te reduceren. Ga naar uw huisarts!

> 40

Adipositas, risico op hart- en vaatziekten is sterk verhoogd

U wordt geadviseerd om ongeveer 10% van het oorspronkelijk gewicht te reduceren. Ga naar uw huisarts!


* Additionele risicofactoren zijn: een abdominaal (buik) type van vetverdeling, een te hoog cholesterolgehalte, een te hoge bloeddruk, roken, coronair (vaat) lijden en te weinig beweging.

Naast de totale hoeveelheid vet op je lichaam bepaalt ook de verdeling ervan het risico voor de gezondheid. Heb je voornamelijk vet rond je buik, dan is dit nadelig voor je gezondheid en geeft dat extra risico op hart- en vaatziekten. Dit wordt ook wel de appelvormige of de mannelijke vetverdeling genoemd.
Vet rond je heupen en je bovenbenen is minder nadelig voor de gezondheid.
Dit noemen we de peervormige of vrouwelijke vetverdeling.

Door je middelomtrek te meten is eenvoudig te bepalen of je te veel vetopslag rond je buik hebt. Je middelomtrek meet je op het punt dat ligt tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken.
Met behulp van een centimeter kunt u uw middel-omtrek meten.
Trek de centimeter niet aan, laat deze aansluiten rond het middel.
Meet uw omtrek na uitademen en ontspan uw buikspieren.
Laat bij voorkeur uw omtrek door iemand anders meten, dat is nauwkeuriger.
Meet de middel-omtrek bij voorkeur op uw blote buik, dat is nauwkeuriger.

Het is goed om actie te ondernemen als de omtrek:
bij mannen 102 cm of meer is;
bij vrouwen 88 cm of meer is.

Houd uw gewicht stabiel als de omtrek:
bij mannen tussen 94-102 cm is;
bij vrouwen tussen 80-88 cm is.
Het schommelen van het gewicht (jojo-effect) is namelijk ongunstiger dan een stabiel, iets verhoogd gewicht.
Indien uw cholesterolgehalte te hoog is of als u een te hoge bloeddruk heeft,
is het wél nodig om het gewicht te verlagen.

Hoe wordt het gezonde gewicht bepaald?
In het verleden keken we naar de Body Mass Index om iemands gezonde gewicht te bepalen. Iemand die veel te zwaar was, moest weer terug naar het streefgewicht volgens deze index. Het ‘gezonde gewicht’ is nu een verouderd begrip als het om gezondheid gaat. We kijken nu meer naar het totaalbeeld van een persoon: zijn gezondheid, zijn vetverdeling. Iemand die kampt met ernstig overgewicht, kan nooit op zo’n gezond gewicht komen als aanbevolen door de Body Mass Index. Bovendien is het de vraag of vele kilo’s afvallen maximale gezondheid voor die persoon oplevert. Wie veel te zwaar is en blijvend vijf à tien procent van dat gewicht kan verliezen, heeft vaak al een enorme gezondheidswinst geboekt.

Afvallen
In geval van overgewicht - ongeacht de mate - helpt vijf tot vijftien procent gewichtsvermindering de gezondheidsrisico’s aanzienlijk te verkleinen. In principe leidt elk dieet dat minder calorieën levert dan het lichaam verbruikt, tot gewichtsverlies. Om te voorkomen dat de kwijtgeraakte kilo’s er na het afvallen weer snel bijkomen, is het verstandig een dieet te kiezen dat gevarieerd is en niet te veel afwijkt van het ‘gewone’ eetpatroon. Het is ook van belang dat het lichaam voldoende voedingsstoffen binnen blijft krijgen. U moet dus verantwoord afvallen:

Denk hierbij aan:

  • Een gemiddeld gewichtsverlies van een halve tot een kilo per week
  • Het beperken van de hoeveelheid suikers
  • De hoeveelheid vet te beperken

Minder verzadigd meer onverzadigde vetten
Ezelbruggetje:
Verzadigd vet = Verkeerd
Onverzadigd vet = Oké

U vermindert de verzadigd vet inname door:
bij de bereiding olie en/of vloeibare vetten te gebruiken i.p.v. harde vetten
bij voorkeur magere en/of halfvolle dierlijke producten gebruiken

Rijk aan verzadigd vet
volvette kaas, vet vlees(waren)
en volle melkproducten
roomboter, harde margarine,
palmolie en kokosolie
snacks, gebak, koek en chocolade

Rijk aan onverzadigd vet
alle soorten olie, vloeibare bak & braad
dieethalvarine en dieetmargarine
(vette) vis, noten en pinda’s

Neem voldoende lichaamsbeweging
Bij overgewicht is lichaamsbeweging van extra belang voor uw gezondheid. Zorg iedere dag voor minimaal een halfuur extra lichaamsbeweging. Niet alleen een stevige wandeling maar ook zwemmen, huishoudelijke activiteiten zoals de ramen zemen of tuinieren helpen. Neem de trap in plaats van de lift, stap een halte eerder uit de bus of tram of parkeer uw auto een eindje van de plaats van bestemming. Alle kleine beetjes extra lichaamsbeweging helpen. Daardoor verbetert u uw stofwisseling en uw conditie, traint u uw spieren en voelt u zich uiteindelijk fitter.

Een gezond eetpatroon met een beperkte hoeveelheid calorieën (minder eten)
Eet gezond [ zie de schijf van vijf ] en houd u aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Eet u te weinig, dan zult u eerder toegeven aan de ‘lekkere trek', waardoor u weer meer calorieën binnen krijgt. Tijdelijk heel weinig eten heeft op de lange termijn geen effect; vitaminepillen en 'afslankpillen' evenmin.

Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag en bij voorkeur niet elke dag.
Alcohol bevat veel calorieën.

Eet niet de hele dag door
Drie maaltijden per dag vormen een goede basis om alle voedingsstoffen binnen te krijgen (Eet 3 hoofdmaaltijden en sla geen maaltijd over).
Eet hooguit vier maal per dag iets tussendoor. Geschikte tussendoortjes zijn biscuits, rijstwafels, popcorn, 'Japanse mix', zoute stokjes, stukjes bloemkool, tomaat, komkommer, radijs, bleekselderij of wortel.

Bewegen en afvallen
Dat bewegen of lichamelijke activiteit een belangrijke rol speelt bij de behandeling van overgewicht is algemeen bekend. Wat bewegen echter precies voor u kan betekenen, welke de geschikte bewegingsactiviteiten zijn en hoe vaak en intensief u het beste kunt bewegen, is minder bekend.

Bewegen, lichaamsbeweging of lichamelijke activiteit zijn termen die allemaal hetzelfde betekenen. Bewegen kan worden opgevat als een verzamelbegrip voor alle bewegingsvormen. Dit kunnen bewegingsvormen zijn in de vrije tijd, zoals tuinieren, sporten, wandelen, fietsen maar ook allerlei huishoudelijke activiteiten en werkzaamheden gedurende het werk.

Voor een constant gewicht is een balans tussen energieverbruik (stofwisseling + bewegen) en energie-inname (eten en drinken) noodzakelijk. Indien de voeding meer energie (calorieën) bevat dan het lichaam nodig heeft, zal het lichaam de overtollige hoeveelheid energie pslaan in de vorm van vet. Als u dus meer energie via uw voeding binnen krijgt dan u verbruikt, zult u zwaarder worden. Wanneer het lichaam minder energie krijgt aangeboden dan het nodig heeft, zal het aanspraak maken op de voorraden. U zult dus afvallen als u minder energie via uw voeding binnen krijgt dan u nodig heeft.

Extra sporten
Als u lichamelijk actief bent en daarnaast extra sport, verbruikt u meer energie. Dat is gunstig om het gewicht te verbeteren. Probeer wat vaker te sporten, naast de dertig minuten die u dagelijks al aan bewegen doet.
Sporten die vooral zorgen dat het energieverbruik stijgt, zijn wandelen, joggen, (hard)lopen, fietsen, zwemmen, steps, spinning en aerobics. Sporten die vooral ook het figuur verbeteren, zijn bijvoorbeeld squash, bodyshape, judo, fitness en gymnastiek. Laat u in ieder geval in het begin deskundig begeleiden. Twijfelt u over uw gezondheid? Overleg dan met uw arts welke activiteiten goed bij u passen.

www.hartstichting.nl

www.voedingscentrum.nl


Gerelateerde productcategorieën voor overgewicht:
Stappentellers  
Fitnessapparatuur  
Weegschaal  
Literatuur
Hartslagmeters
Terug
Copyright © 2019 Pro2Move