Stress

Wat de invloed is van stress op hart- en vaatziekten is nog onduidelijk. Het lijkt erop dat stressgevoelige mensen meer kans hebben op een hartinfarct. Dat kan echter ook weer samenhangen met de ongezonde leefstijl die een stressvol bestaan vaak met zich meebrengt, zodat er indirect wel invloed is. Er bestaan aanwijzingen dat stress een negatieve invloed heeft op het cholesterolgehalte.
Wel is zeker dat langdurige stresssituaties bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Dit is voor een deel te wijten aan de levenswijze die stress vaak met zich meebrengt: veel roken en drinken (alcohol), gehaast en slecht eten, weinig beweging. Stress lijkt dus eerder op een indirecte manier aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij te dragen. Soms is stress een vermijdbare risicofactor.

Signalen

Tips van de Hartstichting


Signalen
Stress komt niet uit de lucht vallen; het is een langzaam proces. Wanneer stress vroegtijdig wordt herkend, kunnen lichamelijke en psychische klachten sneller worden verholpen. Hieronder een lijstje met mogelijke signalen:

Lichamelijke klachten
Veel voorkomende lichamelijke stressklachten zijn slapeloosheid, hartkloppingen, spierpijn, vermoeidheid, verhoogde bloeddruk, maag- en darmstoornissen.
Psychische klachten
Depressiviteit, machteloosheid, gejaagdheid, angst en geŽmotioneerdheid staan te boek als algemene klachten. Een combinatie van deze symptomen wijst echter al snel op stress.
Slechte gewoonten
Roken, drinken, te veel eten, gebruik van medicijnen, cynisme, verbittering: wie maakt zich er niet schuldig aan? Toch geldt ook hier weer: een combinatie wijst al snel op stress.
Perikelen op het werk
Op het werk wordt stress vaak als eerste zichtbaar, omdat mensen er moeten presteren. Enkele signalen: minder productie, materiaalverspilling, onnodige fouten, kortdurend ziekteverzuim, spanningen en conflicten, slechte relaties met klanten en disciplinaire problemen.

Tips van de Hartstichting
Spanningen horen bij het leven. Sommige mensen kunnen niet goed omgaan met spanningen of staan onder te zware druk. Dit kan leiden tot stress. Stress leidt al snel tot roken en te veel eten en drinken. Daardoor wordt het hart alleen maar opgejaagd en de bloeddruk verhoogd.
Wilt u beter met spanning omgaan?
Kies dan een van de volgende tips om mee te beginnen:

 • Zorg dat er op een dag momenten zijn dat u niets hoeft.
 • Hol niet achter de feiten aan, plan en denk vooruit
 • Wees alert op tekenen van stress, zoals: stijve spieren, kramp in de nek en rug, hoofdpijn. Voelt u zoiets, ga dan even iets heel anders doen.
 • Probeer ook de oorzaak te vinden en er een oplossing voor te bedenken.
 • Concentreer u op een ding tegelijk, dat werkt nog sneller ook.
 • Gun u zelf tijd om rustig te eten.
 • Wind u niet op over kleine dingen, maak u niet wijs dat alles tegenzit.
 • Als u problemen heeft, krop ze dan niet op, maar bespreek ze met uw partner, een goede vriend, een collega, uw baas of de huisarts. Anders blijft u er langer mee rondlopen dan misschien nodig is.
 • Probeer de oorzaak van stress weg te nemen. Stel het niet uit met alcohol, nicotine of eetbuien.
 • Probeer eens wat ontspanningsoefeningen.
 • Zoek afleiding in een hobby of sport.
 • Probeer niet altijd de beste, de slimste of de leukste te zijn.

Voor meer wetenschappelijke informatie kunt u terecht op de site van The American Institute of Stress
www.stress.org

Terug
Copyright © 2019 Pro2Move