3 verschillende methoden voor het berekenen van het vetpercentage

Als je op zoek bent naar de beste manier om het vetpercentage in jouw lichaam te berekenen, bent je hier aan het juiste adres. Hier zijn 3 verschillende methoden om het vetpercentage te berekenen.

1. De eerste methode die je kan gebruiken is: een huidplooimeting. Hiervoor heb je een huidplooi meter nodig.

2. De tweede methode is om je middelomtrek te meten en deze te delen door je lengte om je taille-tot-hoogte verhouding te berekenen.

3. De derde methode is het makkelijkst van de drie. Gebruik een weegschaal met vetpercentagemeter of te wel een vetpercentage weegschaal die het vetpercentage voor je kan meten.

In deze blog zal ik deze methodes even kort toelichten en aangeven wat het handigst is. Zodra jij je BMI hebt, kan je een grafiek gebruiken om je BMI-categorie te vinden.

De huidplooimeting

Dit is de eerste methode om het vetpercentage te meten. Deze is best accuraat als je het goed doet. Hoe beter jij jezelf afmeet, hoe accurater het resultaat zal zijn. Je hebt hierbij wel een huidplooimeter nodig. Dan moet je je lichaam op verschillende plekken gaan meten. Als dit is gelukt moet je een berekening gaan maken, waaruit jouw vetpercentage als resultaat tevoorschijn zal komen.

Meetlint

Dit is de handmatige vetpercentage weegschaal. Het is heel simpel en best traditioneel. Pak een meetlint en meet hiermee je middelomtrek, je nek omtrek en nog een paar andere plekken. Daarna kan is het een klein rekensommetje die je moet doen en heb jij je vetpercentage. Het probleem bij deze manier is: dat niet iedereen hetzelfde is gebouwd. Zo kan je middelomtrek heel breed zijn en een andere plek weer erg dun. Daarom is dit niet de beste manier als je zo accuraat mogelijk je vetpercentage wilt weten.

Vetpercentage weegschaal

De laatste en de meest simpele manier is het gebruiken van een weegschaal met vetpercentagemeter. Een vetpercentage weegschaal berekent jouw vetpercentage in 10-20 seconden en je hoeft er zelf bijna geen moeite voor te doen. Het enige wat jij moet doen is er op staan. De vetpercentage weegschaal stuurt dan lichte stroomstootjes in jouw lichaam. Deze stroomstootjes meten de weerstand van jouw lichaam op en bepalen hierdoor jouw vetpercentage. Een weegschaal met vetpercentagemeter is daarom erg handig voor mensen die wekelijks hun vetpercentage willen meten, om dat hij dus heel snel en makkelijk het vetpercentage berekent.

Het resultaat

Als jij je vetpercentage hebt berekent met een van de manieren. Dan moet je online zoeken naar een BMI-grafiek. Hierin kan je zien hoe gezond jouw vetpercentage is.