Activiteiten voor thuis

Het is iets wat we nog niet eerder hebben meegemaakt. Velen kunnen er daarom ook nog maar moeilijk aan wennen. De maatregelen om besmettingen met het coronavirus in te dammen zijn behoorlijk ingrijpend voor onze bewegingsvrijheid. Iedereen houdt het nieuws nauwgezet bij. De cijfers over het aantal positief geteste mensen en het aantal doden baart ons zorgen. Het verschilt ook nogal per land hoe erg de situatie is en hoe ermee wordt omgegaan. We weten dat fysieke afstand van elkaar houden het belangrijkste is en toch zien we nog veel mensen dichtbij elkaar staan en lopen. De een zegt dat het komt omdat recalcitrantie in onze volksaard zit, de ander zegt dat het simpelweg komt omdat we nog niet genoeg doordrongen zijn van de ernst van de situatie. Ikzelf denk dat het er voornamelijk mee te maken heeft dat het gewoonweg lastig is om een gewoonte af te leren. We zijn ons hele leven iets gewend en moeten dat nu ineens aanpassen. Ik ga altijd graag uit van de goede intenties van mensen. En in deze tijden zijn die er juist in overvloed te zien. Gepensioneerde zorgspecialisten die massaal weer hun witte jas aantrekken, mensen die aanbieden boodschappen te brengen bij ouderen en studenten die middelbare scholieren middels videobellen bijles geven. En dit is nog maar een greep uit alle mooie initiatieven. Die positieve trend zet ik graag voort. Want er zijn genoeg dingen die je kan doen om je binnen te vermaken.

Blik naar binnen

Een manier om plezierig tijd door te brengen in huis is door bijvoorbeeld spelletjes te spelen. Dat kan kaarten zijn, bordspelen of een game op de computer. Pak die oude doos ganzenbord weer eens uit de kast, stof hem af en roep je huisgenoten bij elkaar. Ook kan je eindelijk dat dikke boek uitlezen. Heerlijk met een boekje in een hoekje zitten en je in een andere wereld wanen. Hou je meer van doelmatige activiteiten, kan je bijvoorbeeld de schuur of vliering eens opruimen of dat oude kastje eindelijk eens een nieuw likje verf geven. Het is ook erg leuk om eens fijn crea-bea bezig te zijn. Je hebt vast nog wel ergens een potlood en wat papier liggen. Creëer een mooi stilleven met een vaas, een stuk kaas en fruit en bijvoorbeeld een kandelaar met kaars erin. Op internet zijn er verschillende tips te vinden voor het maken van een tekening. Let bijvoorbeeld op donker en licht en probeer deze te accentueren. Je kan ook een zing-uurtje invoeren en alleen of samen mooie liedjes zingen. Schrijf een leuk verhaaltje of maak foto’s van alledaagse objecten in huis en probeer deze zo interessant mogelijk op de gevoelige plaat vast te leggen. Er wordt weleens gezegd dat verveling een belangrijke motor is voor creatieve ideeën. Wees dus niet bang als je het even niet meer weet. Er kan zomaar iets moois uitkomen!

Blik naar buiten

Als je even zin hebt vermaakt te worden, kan je via internet en tv eindeloos veel films, series en documentaires kijken. Ben je daar helemaal klaar mee, kan je je eens verdiepen in een andere taal. Online zijn er verschillende programma’s waarmee je een nieuwe taal kan leren. Wat ook een positief gevoel kan geven, is alvast te bedenken waar je graag naartoe wil als er weer gereisd mag worden. Kies bijvoorbeeld een leuke stedentrip uit en zie jezelf er al door de straten wandelen. Praag, New York, Stockholm: er zijn mogelijkheden te over. Bedenk welke mooie dingen je daar gaat zien en wat voor lekker eten je daar zal proeven. Het zal je een boost geven waardoor je er weer even tegenaan kan!