Geld beleggen is geen nieuw concept. Waar mensen vooral investeerden in aandelen, producten, beleggingsfondsen of grondstoffen zoals zilver en goud, zie je de afgelopen jaren steeds meer digitale investeringen. Zo zijn er mensen die hun geld stoppen in domeinnamen en websites, bepaalde online kunstwerken en producten. Je hoort ook van steeds meer mensen dat zij investeren in cryptomunten. Wat een groot verschil is tussen cryptomunten en andere vormen van beleggen, is dat veel mensen een toekomst zien in deze digitale munteenheden. Mensen investeren dus niet alleen in deze munten om geld te verdienen, maar omdat zij denken dat wij in de toekomst allemaal gebruik zullen maken van cryptomunten. Waar zijn deze ideeën op gebaseerd? En wat zouden de voordelen en nadelen hiervan zijn?
Digitale munten en The Great Reset
Veel mensen, ook hier in Nederland, denken dat cryptomunten de toekomst zijn. Dit idee is vaak verbonden aan de opvattingen over The Great Reset. Binnen de komende decennia, zullen mensen dus niet meer betalen met de Euro, Dollar of andere bekende munten, maar met een nieuwe, digitale munt. Misschien zelfs met meerdere digitale munten. De wereld groeit door globalisatie steeds meer naar elkaar toe. De verschillende muntenheden die verbonden zijn aan een land of unie, vormen dus steeds vaker een belemmering, of zorgen voor vertraging. Een digitale munt, die niet verbonden is aan een staat, organisatie of bank, zou dus voor veel mensen erg handig zijn.
Door de financiële crisis van 2008, twee jaar corona, de oplopende staatsschulden en inflatie, zijn er veel mensen die geen toekomst meer zien in ons huidige financiële systeem. De ideeën van The Great Reset zijn hier ook op gebaseerd. Volgens het World Economic Forum is er een ‘reset’ nodig van ons huidige systeem, waarbij ook een nieuwe munteenheid nodig is. Sommige mensen denken dat hierbij een toekomst weggelegd is voor cryptomunten. Maar niet iedereen ziet The Great Reset als een positieve ontwikkeling. Veel mensen zijn vooral erg wantrouwend tegenover deze beweging. Volgens hen zullen deze veranderingen namelijk alleen positief zijn voor de rijken en de personen die wat te zeggen hebben in de wereld. Zo zou The Great Reset gebruikt kunnen worden om van burgers het privébezit af te nemen. In de toekomst zou je dus geen huis of auto meer kopen, maar deze huren van de staat of van een organisatie. En iets dat je huurt, kan je ook zo weer worden ontnomen. Je hebt dus veel minder zekerheid. Dit systeem kan volgens velen ook makkelijker misbruikt worden. Voor de gewone burger zal dit dus niet wenselijk zijn.
Toekomst van cryptomunten
Om de bovenstaande redenen, zien veel mensen in crypto ook een uitweg voor deze toekomst. Een eigen, digitale munteenheid, die losgekoppeld is van landen en instanties. Of de Great Reset helemaal zal worden doorgevoerd, zal nog moeten blijken. En of dit wel of niet positief zal zijn voor ons, is weer een hele andere kwestie. De tijd zal het leren. Toch zijn er genoeg mensen die denken dat cryptomunten een uitweg zullen zijn. Daarom zal niet iedereen direct zijn munten doorverkopen na een stijging in waarde.