Bij welke bank sluit ik mijn hypotheek af?

Het afsluiten van een hypotheek doe je niet zomaar, je moet eerst een aantal punten in gedachte houden en bepaalde vergelijkingen maken. Om je hierbij te helpen ga ik het hebben over de keuzes overwegingen die je moet maken voordat je een hypotheek afsluit.

Soort hypotheek  

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het soort hypotheek dat je wilt gaan afsluiten. Er zijn verschillende soorten hypotheken. Je hebt keuze uit de volgende hypotheken: 

Annuïteitenhypotheek: bij deze hypotheek blijft de maandelijkse som van rente en aflossing gelijk gedurende de gehele looptijd.

Lineaire hypotheek: bij deze vorm betaal je elke maand hetzelfde vaste bedrag gedurende de looptijd van de hypotheek. 

Aflossingsvrije hypotheek: bij een aflossingsvrije hypotheek ben je niet verplicht gedurende de looptijd af te lossen. Het gehele bedrag kan aan het eind in één keer afgelost worden. 

Spaarhypotheek: bij deze hypotheek wordt er maandelijks in de vorm van een kapitaalverzekering geld gespaart voor de uiteindelijke aflossing.

Bankspaarhypotheek: je spaart elke maand een bepaald bedrag op een afgesloten rekening die uitsluitend gebruikt kan worden voor het aflossen van de schuld.  

Levenhypotheek: er wordt een levensverzekering afgesloten waarmee aan het eind van de looptijd de gehele hypotheek wordt afbetaald. 

Hybridehypotheek: ook wel de spaar- of beleggingshypotheek genoemd en combineert de levenhypotheek en spaarhypotheek.

Bellegingshypotheek: Het vermogen van de aflossing wordt opgebouwd voor middel van een belegging in een fondsen op een aparte bellegingsrekening. 

Krediethypotheek: bij deze hypotheek val je terug op het vermogen van je huis en is te vergelijken met een doorlopend krediet. 

Hypotheekrentes

De afgelopen jaren zijn de hypotheekrentes gezakt naar historisch lage percentages. Dit maakt het de afgelopen jaren bijvoorbeeld zeer aantrekkelijk om een huis te kopen. De keuze voor een lange rentevaste periode is daarnaast gunstig omdat je dan blijft profiteren van de lage hypotheekrente. Maar naast het kiezen voor de laagste hypotheekrente, is het kijken naar de voorwaardes van een bank ook van groot belang. 

De voorwaardes van de bank

Iedere bank heeft weer zijn eigen hypotheekvoorwaardes, denk bijvoorbeeld aan het extra aflossen van grotere bedragen per jaar of het meenemen van een hypotheek bij de aankoop van een nieuwe woning. Deze voorwaardes kunnen helpen bij de keuze voor een hypotheekbank, maar voornamelijk de lage hypotheekrentes maken vaak uiteindelijk de doorslag. 

Denk dus goed na over het soort hypotheek, de hypotheekrente en ook de voorwaardes van een hypotheekbank voordat je een hypotheek afsluit waar je de aankomende jaren aan vast zit.  Een goede tip voor de juiste keus kan de website van hypotheekrente.nl zijn vol hypotheekadvies en online hulp.