Een nieuwe vloer uitkiezen? Zo doe je dat

De bouwmarkten en interieurzaken hebben in de afgelopen twee jaar betere zaken gedaan dan ooit tevoren, want iedereen is zijn huis gaan opknappen. Door het vele binnenzitten en de lock downs leende deze periode zich perfect om de woning eens flink onder handen te nemen. Vooral omdat onze woning er steeds meer functies bij kreeg. Van werkplek tot studeerkamer en van speeltuin tot sportschool, alles vond plaats binnen de vertrouwde muren. Een nieuw likje verf op de muur, het vervangen van de badkamertegels, de woonstijl volledig veranderen, alles is wel voorbij gekomen. Maar de basis begint eigenlijk bij de vloer. De vloer is van grote invloed op de sfeer en uitstraling van de ruimte en moet dan ook helemaal naar wens zijn. Ben je toe aan het vervangen van de vloer? Dan wil je natuurlijk wel de juiste keuze maken. In dit blog lees je meer over een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Waar te beginnen

Het kiezen van een nieuwe vloer is geen gemakkelijke klus. Misschien heb je een droomvloer in gedachten maar past deze helemaal niet bij de ruimte of binnen je budget. Of misschien heb je geen idee wat je wilt en kun je door de bomen het bos niet meer zien. Het is in ieder geval belangrijk dat je als eerst bedenkt in welke ruimtes je de vloer wilt vervangen en welk gebruik je van de vloer maakt. Woon je in een appartement, dan is de kans groot dat verschillende ruimtes in huis met elkaar verbonden zijn en de vloer overal in overloopt. Je wilt dan een vloer die goed staat in iedere ruimte. Ook zul je met kinderen of huisdieren waarschijnlijk voor een andere vloer kiezen dan wanneer je alleen woont. Denk hierbij aan hoe makkelijk de vloer schoon te maken is en hoe lang je wilt dat de vloer mee kan gaan. Daarnaast is het goed om na te denken over vloerisolatie. Vloeren verliezen hun warmte grotendeels door de uitstraling naar koudere ruimtes, maar met vloerisolatie wordt de warmtestraling tot vrijwel nul gereduceerd.

Soorten vloeren

Als je bent toegekomen aan het kiezen van een soort vloer kom je opnieuw voor veel lastige keuzes te staan. De meest gekozen vloeren zijn vloeren van natuursteen, hout, parket, laminaat, tegels of pvc. De vloeren hebben natuurlijk verschillende eigenschappen, voordelen en nadelen. Online kun je onderzoek doen naar de verschillen tussen iedere materiaalsoort en uitkiezen welke vloer het beste past in jouw woning. Zo is pvc een kunststof vloer die bestaat uit verschillende lagen. Het is flexibel, geleidt goed en is gemakkelijk te leggen met een klik- of plaksysteem. Ook is pvc gemakkelijk in onderhoud en betaalbaar. Houten vloeren blijven met hun authentieke uitstraling enorm populair en geven een originele sfeer, maar zijn ook prijzig. Een goedkoper alternatief is laminaat. Deze vloer van kunststof bestaat uit vier lagen en lijkt op hout. Het Het is goed te combineren met vloerverwarming en krimpt niet en zet niet uit.