Essentiele punten bij het aanschaffen van een occasion

Bij de aanschaf van een spiksplinternieuwe auto ben je er vrijwel zeker van dat deze auto in topconditie verkeert. Een tweedehandsauto, ook wel een occasion, heeft deze garantie niet. Toch zijn er een aantal punten waar je extra op kunt letten voordat je de occasion aanschaft. In deze blog ga ik het specifiek hebben over deze punten. 

Vooronderzoek

Of het nu gaat over een nieuwer model zoals de Volvo xc60 occasions model D4, of een ouder model het is altijd goed om vooronderzoek te doen. Wat houdt vooronderzoek precies in? Wees kritisch en beslis voor het zoeken aan welke criteria de auto moet voldoen. Denk aan kilometerstand, bouwjaar en onderhoud. Ga vervolgens opzoek naar het merk en model auto wat bij jouw wensen past. Van dit model zijn er waarschijnlijk occasions verkrijgbaar uit verschillende bouwjaren, kilometerstanden en uitvoering. Dit kan ook weer een verschil in prijs betekenen. Besloten welke auto het is geworden? Doe onderzoek naar de verkoper. Zijn er bijvoorbeeld recensies te vinden van het autobedrijf? Bij een particulier gaat dit wat moeilijker. Het beste is dus om een occasion te kopen bij een autobedrijf die is aangesloten bij de BOVAG. Dit betekend vaak dat je meer rechten hebt op garantie en verdere service. Ook dit geeft vaak wel weer een verschil in prijs tot bijvoorbeeld een occasion bij een particulier. Een afweging die jezelf moet maken. 

Check de gegevens en de auto

Eenmaal de auto gevonden is het belangrijk om te checken of alle gegevens kloppen. Tegenwoordig kan het kenteken van een auto al veel vertellen over het verleden. Dit kan allemaal nog voordat je de auto daadwerkelijk hebt gezien. Eenmaal bij de auto aangekomen is het goed om te checken of het voertuigidentificatienummer op het kentekenbewijs overeenkomt met het nummer onder de voorruit of op de motorkap. Wanneer alles rondom de auto klopt en er niks geks is gevonden op de papieren is het tijd om de auto te gaan bekijken. Denk aan slijtage, lekkages, roest of andere krassen en deuken. Het allerbelangrijkste is het controleren van de motor, dit is immers de aandrijf van de auto. Zo weet je zeker dat er niet mee geknoeid is vooraf.  Neem vooral de tijd om de auto grondig te bekijken, zowel het exterieur als het interieur. Doe vooral een testrit met de auto en ga vervolgens nog eens langs alle punten van de motor. 

Succes met de aankoop van jouw volgende occassion en vooral vele veilige kilometers toegewenst!