Hoe vind je de perfecte baan?

Iedereen heeft een andere relatie met werken. De een maakt een baan van zijn grootste passie en spendeert zijn hele leven aan alles tot in de puntjes perfect doen om hogerop te kunnen komen, en weer een ander ziet het meer als een nodig iets om geld te verdienen, voor basisbehoeften en om leuke dingen van te doen. Maar uiteindelijk, hoe je er ook instaat, welk pad je tot dusver al bewandeld hebt: iedereen wil een leuke baan. Of dat nou je diepste passie uitoefenen is, verrassend veel plezier halen uit administratief werk, of werk doen op de automatische piloot terwijl je kletst en theeleut met je allerleukste collega's – iedereen wil een leuke baan! Maar hoe vind je nou jouw droombaan?

Stap 1: definieer jouw perfecte baan

Het mooie aan vrijwel iedere carrière is dat het mooiste altijd onverwachts komt. Via-via, bij toeval, of vanuit een héle verre omweg. Een precies beeld hebben van een droombaan is dus helemaal niets mis mee, máár je moet wel goed onthouden dat dit in de realiteit altijd anders kan lopen. Definieer voor jezelf dus niet zozeer jouw perfecte functie, maar jouw perfecte baan. Dat laatste omvat namelijk veel meer. De sfeer op het kantoor, de collega's, waar het bedrijf voor staat ongeacht de functie die jij beoefent. Bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vindt. Misschien ligt je passie bij de kunsten, maar dit betekent niet dat je zelf per se een kunstenaar hoeft te worden – maar als je bijvoorbeeld zelf goed bent in organisatorisch werk zul je dat liever doen binnen een bedrijf wat toch iets met jouw interesses te maken heeft dan een bedrijf waar je in de kern zelf weinig mee hebt. 

Stap 2: ga op zoek naar vacatures!

Bedenk dus eerst goed waar jij waarde aan hecht: wil je graag een specifieke functie, of gaat het voor jou meer om de sfeer, de context van werk wat het voor jou toch meer betekenis geeft? Hierover na denken helpt je te beseffen hoe jij erin staat, hoe jij denkt over werken en carrière maken, en die mindset is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook in al je toekomstige sollicitaties. Als je eenmaal stevig in je schoenen staat is het tijd om op zoek te gaan naar vacatures. Het vervelende hierbij is dat iedereen andere termen gebruikt. Soms loop je dus prachtige vacatures mis, omdat je simpelweg niet wist hoe je moest zoeken. Zonde! Onthoud goed dat de zoekwoorden op vacature websites erg breed zijn. Maak hier dus ook goed gebruik van, juist als je nog niet helemaal weet wat je wil! Zoek je bijvoorbeeld naar transport vacatures, dan vind je enorm uiteenlopende functies: chauffeur, logistiek medewerker, planner, coördinator. De branche heeft natuurlijk overlap, maar misschien vind je zo weer nieuwe functies binnen jouw vakgebied waarvan je eerder niet eens wist dat die bestonden!

Leveren jouw zoektochten naar vacatures toch minder op dan je had gehoopt? Dan kun je ook altijd nog een uitzendbureau proberen. Er wordt dan door hen gerichter gezocht naar wat bij jou past, niet alleen qua functie maar ook in de sfeer van het bedrijf. Dus wie weet leidt het wel tot jouw droombaan, waarvan je nooit wist dat het je droombaan was!