Hou je koffiemachine in topconditie!

Het schoonmaken van je koffiemachine is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je apparaat. Een schone machine zorgt niet alleen voor een betere kwaliteit van je koffie, maar verlengt ook de levensduur van je apparaat. Dit kan je veel geld besparen. Je koffiemachine gaat nu veel langer mee!

Waarom is het belangrijk om je koffiemachine regelmatig schoon te maken?

Koffiemachines zijn vatbaar voor ophoping van koffieresten, olie van de koffiebonen en mineralen. Deze kunnen zich ophopen in de leidingen en de koffiezetkamer, waardoor de machine minder efficiënt werkt. Daarnaast kan een ophoping van koffieresten leiden tot een bittere smaak van je koffie. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk om je koffiemachine regelmatig schoon te maken.

Welke onderdelen van je koffiemachine moet je schoonmaken?

De onderdelen die je moet schoonmaken hangen af van het type koffiemachine dat je hebt. Over het algemeen moeten de volgende onderdelen regelmatig worden schoongemaakt:

  • De zetgroep: dit is het gedeelte van de machine waar de gemalen koffie wordt samengeperst en waar het hete water doorheen stroomt. De zetgroep moet regelmatig worden schoongemaakt om ophoping van koffieresten en olie te voorkomen.

  • De melkopschuimer: als je koffiemachine een melkopschuimer heeft, moet deze regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat er melkresten achterblijven die kunnen bederven.

  • Het waterreservoir: dit is de plek waar het water voor je koffie in wordt bewaard. Het waterreservoir moet regelmatig worden schoongemaakt om ophoping van mineralen te voorkomen.

  • De lekbak: dit is de bak waarin het overtollige water en koffieresten worden opgevangen. De lekbak moet regelmatig worden geleegd en schoongemaakt om te voorkomen dat er schimmel ontstaat.

Hoe maak je je koffiemachine schoon?

Het schoonmaken van je koffiemachine is over het algemeen een eenvoudig proces. De volgende stappen kun je volgen:

  1. Leeg het waterreservoir en de lekbak.

  2. Haal de zetgroep uit de machine en spoel deze af onder de kraan. Gebruik geen afwasmiddel, want dit kan de zetgroep beschadigen.

  3. Maak de melkopschuimer schoon volgens de instructies van de fabrikant. Meestal betekent dit dat je de melkopschuimer moet demonteren en de verschillende onderdelen moet afspoelen onder de kraan.

  4. Vul het waterreservoir met water en voeg een speciale ontkalker koffiemachine. Je kunt hier kiezen uit verschillende opties. Denk dan, bijvoorbeeld, aan speciale ontkalkingstabletten. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel en het juiste proces. Meestal moet je de machine laten draaien en een aantal keren doorspoelen voor je weer een heerlijk bakkie koffie kunt zetten.