Iets te veel zomer in de zomer

Ik ben een groot liefhebber van alle activiteiten die plaatshebben onder een lekker zonnetje en een strakblauwe hemel. Picknicken in het park, al dan niet met een fris witbiertje erbij. Badmintonnen in de avondzon op een grasveldje. 's Ochtends een kopje koffie in de tuin, en dan met je blote voeten in het gras dat nog nat is van de ochtenddauw. Ik kan niet wachten! Gelukkig staat de zomer weer voor de deur. Wat ik me echter de laatste jaren wel realiseer, is dat je ook te veel zomer kunt hebben. Dit is een nieuw inzicht voor mij. Vroeger was ik blij met iedere zonnige dag die ons geschonken werd in ons niet bepaald zonovergoten kikkerlandje. Ik vermoed dat mijn verandering in mentaliteit iets te maken heeft met de klimaatverandering. In deze blog zal ik vertellen over mijn hernieuwde verhouding tot de zomer.

Een haatliefdeverhouding met de zomer

Tot een kleine tien jaar geleden was mijn relatie tot de zomer er een van pure liefde. Dit is de laatste jaren een beetje veranderd. Het is een haatliefdeverhouding geworden, hoewel ik hierbij de nuance dien aan te brengen dat het 90 procent liefde is en 10 procent haat. Die tien procent narigheid heeft te maken met de extreme hittegolven die we de afgelopen jaren hebben ervaren. Er zaten in de recente zomers weken tussen waarbij iedere vorm van fysieke inspanning zeer kon worden afgeraden. Het was nauwelijk mogelijk om aan de verzengende hitte te ontsnappen. Persoonlijk bracht ik deze dagen thuis op de bank door, badend in mijn eigen zweet als een uit de kluiten gewassen walrus. De ventilator stond op mij gericht en ik at aan een stuk ijsjes. Nog steeds was het echter nauwelijks uit te houden.

Een voorbereiding op de komende zomer met een knikarmscherm

De klimaatverandering dendert (spijtig genoeg) nog wel even voort. Ik reken dit jaar wederom op een paar dagen waarin de zomer zijn zomerse charme verliest en meer weg heeft van het hellevuur dan van het zeeklimaat in Holland. Vandaar dat ik al begonnen ben met het treffen van voorbereidingen. Zo heb ik fatsoenlijke gordijnen aangeschaft die de hitte buiten kunnen houden zodra dit gewenst is. Daarnaast laat ik deze week een knikarmscherm voor mijn ramen installeren. Deze hebben een doek dat de zonnestralen weer terugkaatst de atmosfeer in, zodat ze niet mijn appartementje tot een hoogoven transformeren. Met mijn knikarmscherm hou ik de zon buiten op de dagen dat dit echt nodig is, zodat ik de rest van de zomer in het park kan picknicken en badmintonnen. Zo is mijn zomer weer 100 procent liefde.