Je huis verduurzamen

Het is al lange tijd duidelijk dat het niet goed gaat met het klimaat. We moeten wereldwijd veel maatregelen treffen om de veranderingen tegen te gaan. Grote en ingrijpende verschillen moeten gemaakt worden door overheden en bedrijven, maar zelf kun je natuurlijk ook iets doen. Een voorbeeld hiervan is je huis verduurzamen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar op den duur ook voor eigen portemonnee. In dit blog lees je een aantal tips en ideeën over hoe je dit kunt aanpakken.

 

– Zonnepanelen plaatsen

Door het plaatsen van zonnepanelen kun je veel geld besparen, al zie je dat niet gelijk terug. Het duurt ongeveer tien jaar voordat je de kosten eruit hebt. Dat is natuurlijk afhankelijk van hoeveel panelen je plaatst, hoeveel zon deze vangen en hoeveel energie je verbruikt. Voor de plaatsing van de panelen is het slim om je te laten adviseren door bedrijven die zonnepanelen verkopen. Je kunt bij meerdere bedrijven offertes voor zonnepanelen aanvragen, zodat je een goed beeld krijgt van wat je uiteindelijk kwijt zult zijn.

 

– Spouwmuren isoleren

Veel huizen verliezen warmte via de muren. Gemiddeld is dat ongeveer 20% van alle warmte in huis! Zonde van al die verloren energie, dus het is slim om de muren te isoleren. Dit is helemaal niet zo ingewikkeld en ook nog eens relatief goedkoop. Je zult zien dat je energieverbruik snel zal dalen, en daarmee ook de kosten.

 

– (Drie)dubbel glas

Nog niet ieder huis heeft dubbel glas, al is het wel steeds gebruikelijker. Alleen oudere huizen hebben vaak nog enkel glas. Het voordeel van dubbel of zelfs driedubbel glas is dat het warmte beter vasthoudt en de kou buiten houdt, of andersom. Ook helpt het om geluid beter tegen te houden. Driedubbel glas heeft de hoogste isolatiewaarde, maar is ook wel een stuk duurder dan dubbel glas.

 

– Groen dak

Heb jij een plat dak? Dan kun je er over nadenken om een groen dak te maken. Door een sedumdak aan te leggen vang je regenwater beter op en zorg je ook gelijk voor een extra isolatielaag. Een ander voordeel is dat je hiermee voedsel biedt voor insecten, die erg belangrijk zijn voor de natuur. Omdat je door middel van een groen dak wateroverlast tegengaat, krijg je in een aantal gemeenten subsidie voor zo’n project.

 

– Schuin dak isoleren

Naast dat er veel warmte verdwijnt via de muren, gaat er ook veel energie verloren via het dak. Er zijn verschillende (duurzame) materialen die je kunt gebruiken om jouw dak te isoleren. Voorbeelden hiervan zijn wol of houtvezels.