Klussen kan jij zelf!

Lekker klussen

In de huidige tijd bellen veel mensen voor hun klachten een monteur of een expert. Wel zo makkelijk natuurlijk, de beste man (of vrouw) heeft er vaak veel verstand van, meer dan jij hebt, en jij kan lekker door je eigen ding doen.  Klinkt als de ideale win-win situatie, toch?  Op het eerste oog wel, ja. Echter kan het inhuren van monteuren ook flink in de kosten lopen. Deze mensen rekenen logischerwijs voorrijdkosten, hebben vaak een ruim uurtarief omdat ze er nog van moeten leven en daar komen dan de kosten van het materiaal nog bovenop. Hoeveel lekkerder zou het zijn als  je alleen de kosten van het materiaal zou hebben en de rest van het geld gewoon in eigen zak zou kunnen steken? Dat levert je op jaarbasis toch een behoorlijk verschil op en daar kan je dan weer zat andere leuke dingen kopen, een dagje weg of gewoon lekker op de spaarrekening zetten. Jullie voelen vast al waar ik heen ga: ik moedig iedereen aan om een handige doe-het-zelver te worden!

Tips

Maar dat kan ik toch helemaal niet? Natuurlijk wel. Sterker nog, het is in deze tijd makkelijker dan ooit om het zelf te doen. In deze blog zal ik je hier wat tips over geven:

  • Het internet is je vriend. Waar je vroeger nog in de boeken in de bibliotheek moest duiken om nuttige informatie te vinden (een helse zoektocht), open je nu gewoon Google en kijk je wat er tevoorschijn komt. Er is voor iedereen wat wils: filmpjes, artikelen,  losse tips of complete online handleidingen. Online is echt je vriend!
  • Zorg dat je de basismaterialen in huis hebt om het werk te kunnen doen. Als je niet eens een schroevendraaier of waterpomptang hebt wordt het behoorlijk lastig om klusjes zelf op te pakken. Door voldoende goed materiaal binnen handbereik te hebben (gekocht of geleend) breng jij elke klus tot een goed eind;
  • Wederom is online zijn je beste vriend: bestel je materialen online zodat je goed kan vergelijken. Ik heb laatst voor een vriend die hovenier is aan flink wat van zijn apparaten lopen klussen omdat die wel het niet meer deden of niet de kwaliteit leverde die hij wou geven. Online stuitte ik op de perfecte trilmotor en wormwiel kast, zonder dat ik naar de winkel hoefde te gaan. Hiermee kunnen zijn apparaten weer een tijd door en we hadden dus alleen de zachte aankoopprijs. Ideaal!

Klus jij zelf veel? En aan wat dan?