Meer beweging in jouw rooster

Rond de feestdagen heerst er doorgaans een gezellige, ontspannen sfeer. Uiteraard geldt dat niet voor iedereen. Er zijn genoeg afdelingen, kantoren en werknemers die juist behoorlijk gespannen zijn deze periode van het jaar. Niet alleen is het een drukke, chaotische maand. Het is tevens een behoorlijk korte maand. Daarom is een strakke planning voor veel mensen erg belangrijk. Het is echter niet altijd even zo makkelijk als gezegd: meer beweging in jouw rooster en planning krijgen. Aangezien we met de feestdagen aan elkaar denken, geef ik je vandaag een paar tips waarmee je dit toch kunt realiseren. Dus lees gerust verder en ga er vervolgens gelijk mee aan de slag!

Gemakkelijk overzicht bewaren

Iets waar ik persoonlijk altijd tegenaan loop als manager, is het onthouden van alle beschikbaarheden van de werknemers. Tijdens het maken van de personeelsplanning weet ik simpelweg niet meer zo goed wie me nou wat verteld heeft. Het resultaat? Regelmatig moest ik het rooster weer opnieuw maken. Uiteindelijk kwam mijn supervisor met de oplossing: een online programma waarmee ik gemakkelijk het overzicht kan bewaren. Het rooster maken was nog nooit zo makkelijk! Dankzij het programma zie ik direct wanneer wie beschikbaar is. Bovendien is de personeelsplanning nu altijd voor iedereen inzichtelijk, omdat er ook een app is. 

 

Kortom, de eerste stap om wat meer ruimte voor jezelf te creëren in een strak rooster of een gedetailleerde planning is door overzicht te realiseren.

Delegeren en verspreiden

Een andere manier die ik je zeker kan aanraden is delegeren en het werk (indien mogelijk) verspreiden. Wanneer je net als ik ben, dan heb je waarschijnlijk de neiging om alles zelf te regelen en op te lossen. Dat lijkt sneller te werken, maar uiteindelijk zit je vooral jezelf in de weg. De oplossing is om juist het werk te delen met collega’s indien mogelijk. Het zal in het begin wat lastig zijn, misschien zelfs een persoonlijke uitdaging. Maar geloof me: uiteindelijk is het zeker alle moeite waard. Bovendien houd je vervolgens meer tijd over om te andere punten van je to do-lijstje af te werken. 

Balans vinden

Al met al is het voornamelijk belangrijk om een goede balans te vinden. Er wordt geen mens beter van een te hoge werkdruk. Pak daarom op tijd de problemen aan die jou kopzorgen opleveren. Een beetje werkdruk gecombineerd met een gezonde hoeveelheid stress kan uiteraard van tijd tot tijd. Echter, de boog kan niet altijd gespannen staan. Door juist op slimme momenten een pauze in te lassen, zul je uiteindelijk zelfs productiever zijn.