Meer geld overhouden zonder ergens op in te leveren.

portret windmolens

Bespaar voor jezelf en voor anderen

Thuis energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, het kan ook aardig wat schelen op de energie rekening. Simpele dingen kunnen bij elkaar opgeteld veel schelen. Denk hierbij aan bewust gebruik van apparaten en eventueel kleine aankopen. Uiteindelijk zijn er teveel methodes voor energie besparen om op te noemen, maar ik zet de makkelijkste en belangrijkste op een rijtje.

Gebruik natuurlijk licht

Ik ga je niet meteen aanraden om het hele dak vol te bouwen met zonnepanelen. Alhoewel het een goede optie kan zijn, valt het zeker niet onder de categorie makkelijk. Een van de makkelijkste manieren om energie te besparen, echter, gebruikt wel zonlicht. Probeer zoveel mogelijk licht van buiten te gebruiken om het huis te verlichten. Laat de gordijnen open en de lichten uit, en het zal al een zichtbaar effect op het energiegebruik hebben. Zoals ik al zei, niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je bankrekening. Nou kan het zo zijn dat in de kamer waar je het meeste tijd doorbrengt weinig zonlicht ontvangt. Misschien kan je je werkplek dichter bij een raam, of zelfs in naar een andere kamer verplaatsen. Is het toch onvermijdelijk om een lamp te gebruiken? Vervang je lampen geregeld voor nieuwe, en gebruik altijd LEDS. Verreweg het zuinigst, en verkrijgbaar in alle soorten en maten, van LED spotlights tot LED downlighters.

Verminder stroomkosten

Gebruik van apparaten verminderen is eventjes wennen, maar ook hier valt veel te besparen. Neem als voorbeeld de wasmachine. Dat ene leuke stuk kleding dat je morgen graag aan wilt zit nog in de wasmand. Je besluit een bonte was te draaien zodat je kunt dragen wat je wilt. Echter, de bonte was had nog wel een paar dagen kunnen wachten. Zo draai je dus al gauw te veel wasjes. Ook het gebruik van de droger kun je grotendeels elimineren door de was beter te plannen. Probeer zoveel mogelijk in de buitenlucht te drogen. Hou met een schuin oog het weerbericht in de gaten!

Let op verwarmingskosten.

Het kost veel energie om water op te warmen, dus bewust zijn van het heet-water-gebruik kan ook een grote impact hebben op de energierekening. Allereerst, zorg ervoor dat je verwarming met een hoog rendement gebruikt. Een nieuwe waterkoker, eventueel een inductieplaat en het liefst geen magnetron. Hoe hoger het rendement, hoe minder het kost om dezelfde pan water op te warmen. Heb je een ligbad? Gemiddeld gebruikt een bad een stuk meer water dan een douche, dus ga niet te vaak in bad! Ook als je onder de douche staat kun jij je beter beperken tot het wassen. Onnodig onder de douche genieten omdat het zo lekker is kost op den duur veel geld.