Met kleine stappen je onderneming groen(er) maken

grootzakelijk energie

Ben je op zoek naar meer diepgang binnen je bedrijf? En wil je het liefst een groene toekomst combineren met deze plannen? Dan is het een logische stap om te kijken naar hoe je je onderneming groen(er) kunt maken anno 2019. Feit is dat Nederlandse bedrijven sinds het begin van 2019 verplicht zijn om duurzamer te ondernemen: zij moeten volgens de Wet Milieubeheer energie besparen binnen het bedrijf. Kortom: het is hét moment om eens te kijken naar hoe jij jouw onderneming groener kunt maken. In dit artikel hebben we enkele beginnerstips voor je verzameld waarmee je langzaam maar zeker toe kunt werken naar een duurzaam bedrijf.

Stap over naar groene energie

De eerste, en misschien wel meest belangrijke, stap binnen het vergroenen van je onderneming is de overstap naar groene energie. In Nederland kun je tegenwoordig bij verschillende zakelijke energieleveranciers terecht voor het afsluiten van groene grootzakelijk energie of zakelijke energie voor kleinverbruikers. Zij halen hun energie niet uit fossiele brandstoffen maar uit natuurlijke bronnen zoals de zon, water of de wind. Hierbij vindt minder CO2-uitstoot plaats én zorgt ervoor dat fossiele bronnen kunnen blijven bestaan. Je kunt ook zelf kiezen voor het opwekken van groene energie door het aanschaffen van bijvoorbeeld zakelijke zonnepanelen. Het grote voordeel hierbij is dat je niet alleen kunt profiteren van groene energie, maar ook nog eens van gratis energie omdat je je eigen energie opwekt uit zonnestralen of wind. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen.

Minder waterverbruik binnen het bedrijf

Naast energie maken we veel gebruik van water, ook op de werkvloer. Veel kantoren bieden bijvoorbeeld douches aan waar mensen na een fietstocht of sportmoment aan het eind van de dag even kunnen douchen. Ook zijn er vaak vaatwassers aanwezig die zowel energie als water slurpen. Hierbij kun je in eerste instantie natuurlijk voor de meest gemakkelijke stap gaan: gewoon minder water verbruiken. Als dat toch iets lastiger blijkt dan je dacht, is het aan te raden om een duurzaam waterbesparend systeem aan te schaffen die je aan kunt sluiten op kranen en douches. Ook is het downloaden van diverse applicaties op je smartphone of tablet een idee: hiermee krijg je nadat je je waterstanden hebt ingevuld een beter idee wat je zoal verbruikt. Daar kun je je op aanpassen.

Ga voor tweedehands apparatuur en kantoormeubelen

Tot slot is een stap naar tweedehands kantoormeubelen en refurbished apparatuur op de werkvloer ook een goede stap richting een groenere werksfeer. Tegenwoordig zijn er diverse webshops die gespecialiseerd zijn in de verkoop van beide productgroepen. Ook op andere verkoopwebsites of via verkoopgroepen op social media kun je vaak terecht voor voordelige meubels, laptops, smartphones en meer die nog goed mee kunnen voor een tweede of misschien zelfs derde ronde. We gooien met z’n allen veel te snel apparatuur weg, terwijl onderdelen daarvan nog jaren mee kunnen gaan. Bij het aanschaffen van dergelijke refurb producten is het ook nog eens mooi meegenomen dat je een stuk goedkoper uit bent. Win-win situatie dus.