Nachtrust verbeteren? Dit is hoe!

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk om goed te functioneren. Het zorgt voor een betere stemming, verhoogde concentratie en meer energie. Als je graag je slaapritme wil verbeteren, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Is jouw kussen bijvoorbeeld al afgesteld op jouw slaappositie of maak je al gebruik van toppers?

Wat is de functie van toppers?

Toppers, ook wel topdekmatras genoemd, worden bovenop het matras geplaatst. Deze toppers bieden meer comfort en ondersteunen het lichaam. Als je een goedkoop matras hebt die weinig steun biedt, dan kunnen toppers het verschil bieden. Je hoeft niet direct een nieuw matras te kopen. Kiest in plaats daarvan voor toppers die een stuk lager in prijs zijn en hetzelfde effect hebben als een gloednieuw matras. Toppers hebben niet alleen een positieve werking op jouw gesteldheid, maar ook op het onderliggende matras. Een topper beschermt het matras tegen te veel druk en zorgt ervoor dat kuilvorming wordt tegengehouden: als een matras langdurig wordt gebruikt ontstaan er vaak kuilen die lichamelijke klachten kunnen veroorzaken. Toppers voorkomen de vorming van deze kuilen, als gevolg kun je dus veel langer doen met je matras! 

Soms worden matrassen in combinatie met toppers verkocht, maar het kan ook baat hebben om een topper los erbij te kopen. Als de voordelen van een topdekmatras je aanspreken zal het een goede investering zijn. 

Welke kussens passen bij welke slaappositie?

Naast toppers zijn kussens ook belangrijk voor de verbetering van comfort en lichaamsondersteuning. Voornamelijk de nek wordt beïnvloed door de ligging van het kussen. Als je nek niet goed wordt ondersteunt door het hoofdkussen loop je het risico dat je met je hoofd te ver naar voren ligt of met een gedraaide nek in slaap valt. Wist je dat een geschikt kussen bepaald wordt door je slaappositie? Op basis van de houding waarin je slaapt heb je andere behoeften nodig en dat is wel zo fijn.

Voor zijslapers zijn stevige kussens ideaal. In deze positie is een goede nekondersteuning het meest belangrijk: kussens van traagschuim of koudschuim zijn hiervoor een goede optie. Het materiaal vormt zich rond de nek en veert terug. Buikslapers hebben plattere kussens nodig. De nek moet namelijk niet te hoog komen te liggen, vandaar dat kussens met een donsvulling hier goed op aansluiten. Als je een rugslaper bent heb je geluk, want vrijwel alle kussens passen bij dit slaaptype. Je kunt zelf kiezen of je gaat voor een stevig of zacht kussen.