Nederland moet een voorbeeld nemen aan Zuid-Korea

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, je moet nodig naar de wc, maar er is geen enkel publiek toilet in de buurt. Wildplassen is natuurlijk een optie, maar dan riskeer je wel een fikse boete van boven de 100 euro, en het ongemakkelijke moment dat je in het openbaar naakt bent. Voor vrouwens is wildplassen al helemaal geen optie, dus die hebben het nog moeilijker. Waarom zijn er in Nederland zo weinig publieke toiletten? En als ze er zijn dat moet je er bijna altijd voor betalen. In dit artikel schrijf ik over publieke toiletten in Zuid-Korea, en waarom Nederland daar een voorbeeld aan zou moeten nemen.

Publieke toiletten in Zuid-Korea

Ik heb twee jaar lang in Seoul, Zuid-Korea gewoond. Het was een onvergetelijk avontuur, waar ik nog veel meer en uitgebreider over zou willen schrijven, maar in dit artikel focus ik alleen op de publieke toiletten in dit land. Seoul is een wereldstad met meer dan 10 miljoen inwoners. Er is een metronetwerk waar je elke vijf minuten de trein kan nemen, en alles mooi op tijd rijdt. Op elk metrostation zijn er meerdere publieke toiletten, dus als je met de metro rondreist hoef je nooit in de problemen te komen. Ook buiten het ov, als je ver weg bent van een metrostation maar toch nodig naar de wc moet, zijn er veel gebouwen waar je gebruik kan maken van publieke toiletten. Het zou eigenlijk een mensenrecht moeten zijn dat je gemakkelijk en snel een toilet kan vinden, maar in Nederland blijft dit erg moeilijk.

Kwaliteit van de toiletten

Daarnaast zijn de publieke toiletten die er in Nederland zijn meestal erg vies. Iedereen heeft het wel eens gehad, je gaat naar het toilet en op de vloertegels zitten vlekken, of nog erger er ligt een laagje vloeistof waarvan de herkomst onduidelijk is. In Seoul waren de wc’s altijd netjes en schoon, en als dat mogelijk is voor een stad met zoveel inwoners, waarom dan niet in Nederland?  Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn, dat een land waarin een plaszak (met de dank aan de NS) een idee was dat door onze overheid moest worden besproken, er iets goed mis is. Ik hoop dat in de toekomst dit soort absurde ideeën en oplossingen niet meer nodig zullen zijn, en dat we met zijn alleen gemakkelijk overal naar de wc kunnen. Nu ik weer terug ben in Nederland, realiseer ik pas hoe erg we achterlopen op een land zoals Zuid-Korea.