Op zoek naar de juiste fiets

In Nederland zijn er meer fietsen dan mensen. In total zijn er in ons kleine kikkerlandje ongeveer 22 miljoen fietsen, terwijl er maar 17 miljoen mensen zijn. Natuurlijk is dit voor meeste Nederlanders geen verrassing. Iedereen heft op zijn minst één fiets, en daarnaast zijn er veel mensen die een racefiets/wielrenfiets of een reserve fiets erbij hebben. Fietsen heeft gewoon ontzettend veel voordelen. Het bespaart benzine, is erg gezond en je hoeft niet op zoek naar de laatste beschikbare parkeerpleets op 10 minuten loopafstand van waar je wilt zijn. Er zijn veel verschillende dingen waar je op moet letten wanneer je een fiets wilt kopen.

 

Type fietsen

 

Wanneer je een fiets wilt kopen moet je eerst besluiten wat voor type fiets je nodig hebt. Wat voor type fiets je nodig hebt ligt vooral aan waar je de fiets voor gaat gebruiken. Hieronder een lijstje met verschillende soorten fietsen:

  • Racefietsen: Lichte en efficiënte fietsen met als doel zo snel mogelijk te kunnen gaan.
  • Mountainbikes: Stevige fietsen met brede banden die op oneven en onverhard terrein ook goed op de been blijven.
  • Crossfietsen: Fietsen die voor verschillende soorten ondergrond kunnen worden aangepast.
  • Stadsfietsen: Standaard fietsen voor alledaags gebruik. De meest voorkomende soort fiets.
  • E-bikes: Fietsen met een elektronisch motortje dat hulp geeft bij het trappen. Dit soort fietsen zijn zeer handig voor ouderen en mensen met fysieke problemen.
  • Fat bike: Fietsen met extra brede banden die speciaal zijn ontworpen om extra grip te hebben voor het geval dat er sneeuw ligt of de grond glad is.
  • Traithlonbike: Een fiets ontworpen voor lange afstanden.

 

Verschillende prijsklasses

 

Over het algemeen zijn alle types fietsen in verschillende prijsklasses te kopen. Bijvoorbeeld een racefiets met 18 versnellingen is al te koop vanaf ongeveer 750 euro, maar als je een speciaal model wilt met alles erop en eraan dan ga je al makkelijk boven de 10,000 euro. Natuurlijk voor veel mensen zijn dat soort prijzen niet te betalen. Mensen die op zoek zijn naar een fiets voor het alledaags leven hebben geen 18 versnellingen en banden voor specifieke ondergronden nodig. Gelukkig zijn er ook veel goedkope fietsen beschikbaar, dus maak je geen zorgen. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om een fiets te kopen voor een tientje van een zwerver in Amsterdam, maar dat mag natuurlijk eigenlijk niet. In ieder geval is het zeker zo dat de juiste fiets voor iedereen beschikbaar, alleen moet je hem weten te vinden.