Schade zit in een klein hoekje

letselschade advocaat Den Helder

We hebben niet alles in ons leven in de hand. Er zijn soms externe factoren of gebeurtenissen waar we niets aan kunnen doen en moeten leven met eventuele gevolgen. Zo zit letselschade ook in een klein hoekje. Door een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of medische fout. Door een beet van een hond of een afwaaiende dakpan. Het overkomt je soms gewoon. Het woord letselschade zegt het eigenlijk al. Met letselschade wordt de schade bedoeld die veroorzaakt is door letsel en alle letsel dat vervolgens tot schade leidt. Het is immers een samenvoeging van de woorden ‘letsel’ en ‘schade’. Er moet dus sprake zijn van letsel én van schade om van letselschade te kunnen spreken. Maar wat verstaan we precies onder letsel en schade?

Wat is letsel?

Ten eerste letsel. Dit kan betrekking hebben op allerlei aandoeningen of klachten. Letsel kan bijvoorbeeld een beenbreuk of een schaafwondje zijn. Naast lichte vormen van letsel zijn er ook zware varianten. Denk hierbij aan hersenletsel of een dwarslaesie. Door deze vormen van letsel zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Het maakt dus weliswaar niet uit of je een ernstige of een minder ernstige aandoening hebt. Het is hoe dan ook letsel. De vervolgstappen zijn regelmatig wel afhankelijk van de mate en het soort letsel.

Zichtbaarheid en duur van letsel

Niet al het letsel dat je kunt oplopen door een ongeluk is zichtbaar. Dat maakt voor een rechtszaak ook niet uit. Een aandoening die niet zichtbaar is met het blote oog, maar wel met een scan of op röntgenfoto’s is immers nog steeds letsel. Een goed en veelvoorkomend voorbeeld hiervan is whiplash. Daarnaast zijn ook psychisch leed en psychische klachten goede voorbeelden van onzichtbare letsel. Het maakt daarbij overigens niet uit of jouw klachten blijvend zijn of tijdelijk.

Wat is schade?

Ten slotte is er nog het onderdeel ‘schade’ van letselschade. Schade kun je zien als het verschil tussen wat je had en wat je hebt. Bijvoorbeeld het verschil tussen jouw inkomen voor het letsel en daarna. Daarnaast kan de schade ook van immateriële aard zijn. Zoals de pijn die je lijdt, verminking van je uiterlijk, niet meer kunnen sporten en dat soort zaken. Eigenlijk is schade elk nadeel dat jij opgelopen hebt als gevolg van het letsel.

Letselschade claimen

Zoals je nu wel kunt begrijpen kan letselschade vele oorzaken hebben. Bovendien staat het niet altijd garant voor een schadevergoeding. Daarvoor is het nodig dat er een aansprakelijke partij is, anders kun je immers de vergoeding niet claimen. Het gaat dus om oorzaak en gevolg, waarbij een ander verantwoordelijk is voor het ontstane letsel. Soms loop je letsel op door toedoen van een ander, maar besluit je toch om die ander er niet voor aansprakelijk te stellen. Bijvoorbeeld omdat het een familielid of een goede vriend is. Dan draag je dus zelf je schade. Hierdoor is er geen sprake van een letselschadeclaim. Toch kan het soms beter zijn om het in ieder geval te proberen. Doe je dit niet? Dan kan het ‘een ding’ worden, iets waar je achteraf spijt van hebt. Stel je woont in de buurt van Den Helder en je loopt een letsel op. Dan kun je terecht bij letselschade advocaat Den Helder.