Self-made bedrijf

Voor veel mensen betekent het niets als ze een schilders auto voorbij zien rijden. Voor mijn familie betekent dat een ding: concurrentie. Mijn vader startte het schildersbedrijf toen ik nog pas vier jaar oud was. Hij was een jonge man, net van school. Ik snap nog steed niet hoe hij het voor elkaar wist te krijgen, maar hij had zijn studie niet afgerond en alsnog begon hij zijn eigen schildersbedrijf. Hij vertelt me dit verhaal graag. Ik weet nog dat het me altijd moe maakte als kind. Het gaf me het gevoel dat alles in deze wereld mogelijk was, als je er maar hard genoeg voor wilde werken. En dat deed mijn vader. Hij was begonnen aan zijn HBO opleiding (toen nog HTS) en wist na twee jaar dat ie daar niet zou leren wat hij leren wilde. Hij wist zeker dat hij zijn tijd aan het verdoen was. Dat is goed om je daarvan bewust te zijn, zeker op twintigjarige leeftijd. Ik vind het nog steeds knap van hem. Hij besloot per direct te stoppen met school en al zijn energie te steken in het ontwikkelen van een schildersbedrijf wat net iets anders was dan de meeste bedrijven op de markt. 

Net even anders

Het is lastig om als bedrijf net iets anders te doen dan de mensen om je heen. Veel ervan hebben al door wat geld in het laatje brengt en dat was voor mijn vader ook zo. Hij wilde gebruik maken van vernieuwende schildertechnieken om zijn klanten zo min mogelijk tot last te zijn. Hij maakte geweldige grafische tekeningen op het busje waarmee hij door Den Haag reed en dat trok de aandacht. Binnen enkele weken had hij zijn eerste klanten, mensen die hij niet eens kende. Dat was top, alleen had hij nog geen techniek.

Vallen en opstaan

Dus wat maakte zijn bedrijf anders dan anderen? Geen idee, dat wist hij zelf ook nog niet. Hij wist dat hij sneller moest zijn en bestudeerde daarom schilders overal in Den Haag en omstreken. Elke keer wanneer ze een pauze pakte of iets deden waarvan hij dacht dat het sneller kon dan schreef hij dat op. Zo investeerde hij in een rolsteiger en een steigeraanhanger via steigerverkoop.nl om maar net iets sneller bij de tweede verdieping te kunnen komen als hij ergens hoog moest gaan werken. Die kleine aanpassingen wekte. Hij was snel en daarmee ook snel de grootste schilder van Den Haag. Het is niet voor niets onze achternaam.