Sportend je grens verleggen

Grenzen verleggen

Even heel eerlijk he, echt heel eerlijk zijn. Hoe vaak verleg jij je grenzen? Dat je gewoon net even doet wat buiten het veilige gebied ligt, omdat je daarmee groeit? Niet zo vaak, denk ik. Ik heb namelijk gemerkt dat, hoewel veel mensen het vaak hebben over grenzen verleggen, dit in de praktijk niet echt vaak gebeurt. Omdat het eng is, of onzeker, of omdat ze denken dat het toch het verschil niet maakt. Ik ben sinds enige tijd bezig met het verleggen van mijn eigen grenzen en merk dat je als persoon toch wel echt verandert. Op een goede manier! Ik probeer elke week minstens één keer mijn grens te verleggen.  Aan het begin vond ik dat nog heel erg lastig, dus ben ik gaan nadenken over methodes om mijn grenzen te verleggen waar ik me alsnog goed bij zou voelen. Het antwoord was vrij makkelijk: sport. Ik ben altijd sportief geweest maar laat me vaak tegenhouden door negatieve gedachten. Ik probeer bepaalde sporten niet, omdat ik vrij zeker weet dat ik het toch niet kan. En dat is natuurlijk helemaal niet eerlijk naar jezelf toe! Dus ik besloot dat het gebied van sport een uitstekende eerste stap was om mijn grenzen te verleggen, en dat deed ik door de volgende sporten te proberen:

Sporten

  • Surfen. Ja, echt! Eerst in een zwembad op zo een baan om te oefenen, daarna op vakanties zelf. Ik kocht een Wetsuit heren, trok deze aan, huurde een bord en ging oefenen op vakantie. Door mijn Wetsuit voelde ik me meteen al erg gevorderd, terwijl het eigenlijk best meeviel. Maar door die mindset ging het hartstikke goed!
  • Turnen. Soepel en sportief was ik al, maar ik was altijd angstig om te vallen en oefende daarom nooit. Terwijl ik het juist waarschijnlijk goed zou kunnen! Daarom ben ik thuis begonnen met handstanden, overslagen, radslagen, en zoals verwacht: als je het eenmaal doet, gaat het eigenlijk echt prima. En je voelt je erna geweldig over jezelf.
  • Snowboarden. Hoewel ik wel eens op ski’s heb gestaan, heb ik het nooit aangedurfd om te gaan snowboarden. Ik besloot niet meteen van een berg af te gaan maar les te volgen op een borstel baan. En dit ging me eigenlijk prima af! Zo zie je maar, soms moet je het gewoon doen. Volgende wintersport ga ik denk ik op mijn snowboard in plaats van ski’s de berg af.

En jij? Doe jij wel eens iets om je grenzen te verleggen? Laat me het weten!