Therapie? Dat kan ook online

Online therapie is een vorm van zogenaamde telementale gezondheid. Onderzoek toont aan dat online therapie net zo effectief kan zijn als een persoonlijke sessie. Dat ligt aan de aard van de persoon. Iemand kan de voorkeur geven aan online therapie, wanneer hij of zij bijvoorbeeld een drukke agenda heeft, of zich thuis comfortabeler en veiliger voelt.

Laagdrempelig

Een ander groot voordeel van online therapie is dat de kosten soms aanzienlijk lager zijn. Sommige organisaties en therapeuten bieden zelfs gratis online therapie aan mensen die last hebben van angst, depressie en andere psychische aandoeningen. Vaak is er wel een limiet aan het aantal gratis sessies dat per klant beschikbaar is.

Voor sommige mensen kunnen deze paar sessies voldoende inzicht geven om te bepalen welke vervolgstappen noodzakelijk zijn. Dat kan ook verdere zorg en ondersteuning zijn. Zo kunnen deze gratis online sessies helpen beslissen of therapie de juiste keuze is of niet.

Gratis online therapie

Vaak bieden werkgevers toegang tot verschillende vormen van begeleiding. Hulpprogramma’s voor werknemers zijn beschikbaar via personeelsafdelingen maar er kan ook worden gekozen voor een online psycholoog . Hetzelfde geldt voor studenten. Veel gezondheidscentra op hoge scholen en universiteiten bieden gratis ondersteuning, of goedkope adviesdiensten. Dit kunnen (online) één op één sessies zijn, maar ook workshops over stressmanagement of faalangst en hulp bij depressie . Een andere optie om gratis ondersteuning te vinden is via liefdadigheidsinstellingen. Vaak zijn deze instellingen gericht op specifieke aandachtsgebieden. Denk bijvoorbeeld aan therapie na huiselijk geweld. Tenslotte kunnen je via de lokale gezondheidsinstelling (ggd) vaak ook aankloppen voor gratis intake gesprekken, om te bepalen of therapie iets voor jou is.

Effectief

Is online therapie dan wel net zo doeltreffend? Verschillende onderzoeken uit 2013 en 2017 tonen aan dat online therapie niet alleen effectief is, maar dat het ook voor een grotere doelgroep beschikbaar is. Therapie online is niet alleen goedkoop, maar ook flexibeler dan reguliere ondersteuning. Andere voordelen zijn de toegankelijkheid: reisafstand is geen probleem meer. Dat maakt het voor mensen die van ver moeten komen een stuk toegankelijker. Of mensen die angst hebben voor het reizen zelf. Ook de vertrouwelijkheid is een groot voordeel. Velen zijn bang bekende tegen te komen  rondom het kantoor van een therapeut. Andere mensen vinden het fijn dat ze volledig anoniem kunnen blijven. Het kan een zeer effectief middel zijn bij behandeling van psychische aandoeningen. Het resultaat is vergelijkbaar met persoonlijke diensten op allerlei vlakken. Van angst- en depressiestoornissen tot hulp na verslaving. Aan de effectiviteit van online therapie hoef je dus niet te twijfelen.