Een overlijden van een naaste of dierbare is een emotioneel moment en brengt je in een moeilijke periode. Het verliezen van iemand heeft een enorme impact op je lichaam en geest, iets wat veel mensen onderschatten. Het doorkomen van een rouwproces is niet iets wat de meeste mensen vaak meemaken, maar iedereen komt er op een moment in zijn leven mee in aanraking. Zonder dat je het door hebt werkt de rouw door op allerlei lagen in je dagelijks leven. Je loopt met allerlei vragen rond en wordt heen er weer geslingerd door verschillende emoties. Boosheid, ontkenning, somberheid, hulpeloosheid, maar ook lacherigheid kunnen te pas en te onpas naar boven komen. Allemaal hele normale situaties in een rouwproces, maar soms wel lastig om mee om te gaan. Hoe je het rouwproces zo goed mogelijk kunt doorkomen lees je in dit blog aan de hand van een aantal tips.
De eerste stappen
Direct na het overlijden van je naaste of dierbare rol je vanzelf een proces in waarin allerlei zaken geregeld moeten worden. Allereerst de uitvaart die je moet regelen. Het organiseren doet de uitvaartbegeleiding, maar wel moet je keuzes maken over zaken als muziekstukken, foto’s en een eventuele condoleance. Woonde de overledene alleen, dan zal daarnaast ook de woning onder handen moeten worden genomen. Een huis leeghalen na overlijden is een emotionele en intensieve klus die je misschien liever niet zelf wilt uitvoeren. Je kunt hier daarom hulp van een specialist voor inschakelen. Zoek bijvoorbeeld eens op “Woningontruiming Den Haag” om een specialist bij jou in de buurt te vinden.
Het verliezen van controle
De periode tot de uitvaart is een vreemde periode waarin veel mensen een gevoel van het verliezen van controle ervaren. Je wordt heen en weer geslingerd door allerlei emoties en de meest eenvoudige dingen gaan je nu moeizaam af. Je bent snel afgeleid, hebt moeite met helder nadenken en kunt geen controle houden over je dagelijkse planning. Hoewel dit vervelende gevoelens zijn is het verliezen van controle in de rouwperiode belangrijk. Het draagt gek genoeg bij aan een goed gevoel over jezelf en je kwaliteit van leven. Het blijkt dat je positiever, actiever en meer ontspannen bent. Ga deze gevoelens dus niet tegen, maar laat ze toe.
Erkenning, rust en tijd
Hoewel je het overlijden misschien nog niet helemaal kunt omvatten, is het belangrijk je ervan bewust te zijn dat je iemand verloren hebt en dat dit een effect heeft op hoe je je voelt. Een vaag gevoel van vermoeidheid in je lichaam, sluimerend op de achtergrond, zullen veel mensen herkennen. Wees samen met je verdriet en erken het. Daarnaast is het belangrijk om echt goed je tijd te nemen, het rouwen duurt zolang het duurt. Niemand weet hoe lang precies en voor iedereen is dit weer anders. Ook rust is hierbij belangrijk, vergeet niet om aan je eigen gezondheid en welzijn te denken.