Ze staan naast de weg een stoplicht te vervangen of helpen het verkeer in een bijzondere situatie in goede banen te leiden. De geel met oranje hesjes duiken steeds vaker op in het verkeer en spelen hierin een zeer belangrijke rol. Wie zijn nou precies die verkeersleiders en waarom worden dit er steeds meer? Dat lees je in dit artikel.
Onmisbaar
Verkeersregelaars zijn overal. Niet alleen in het verkeer, maar ook op allerlei soorten evenementen worden de geel met oranje hesjes ingezet. Zo zijn ze te vinden op Mysteryland, Concert at Sea, North Sea Jazz festival maar ook op alle thuiswedstrijden van Feyenoord. Zonder de verkeersregelaars zouden deze evenementen een grote chaos zijn of misschien niet eens kunnen plaatsvinden. Verkeersregelaars zijn dus onmisbaar om het verkeer rondom een bepaalde gebeurtenis in goede banen te leiden.
Verplichte cursus
Er werken ook veel vrijwilligers als verkeersregelaar. Deze worden vooral ingezet op kleinere evenementen zoals braderieën of plaatselijke sportevenementen. Om als beroeps- of vrijwillige verkeersregelaar aan de slag te gaan, moet je een verplichte maar kosteloze cursus verkeersregelaar volgen bij de Stichting Verkeersregelaars Nederland. Tijdens deze cursus leer je in vier dagen alle kneepjes van het vak: correct het verkeer aansturen, alle ins & outs over de regels en hoe je dit zo veilig mogelijk doet. Vorig jaar schreven 3.000 beroeps verkeersregelaars zich in voor de cursus en maar liefst 43.000 vrijwilligers.
Evenementen groeien enorm
Het aantal evenementen en festivals in Nederland groeit enorm. Vandaar ook de toenemende vraag naar verkeersregelaars. Echter is de vraag het aanbod aan vrijwilligers aan het overstijgen. Dit jaar zijn worden er een kwart meer festivals en evenementen georganiseerd dan in 2018: namelijk 1115. Gemiddeld trekken deze evenementen zo’n duizend tot vijfduizend bezoekers. Dan heb je dus al snel een aantal geel met oranje hesjes nodig om bijvoorbeeld automobilisten te begeleiden naar een parkeerplaats.
Chaotisch verkeer
Ook op de weg wordt het steeds drukker, voornamelijk in de grote steden. Er zijn daarom extra verkeersregelaars nodig om dit in goede banen te kunnen leiden. Daarnaast zijn er tegenwoordig genoeg automobilisten die pas stoppen bij een stopbord als er iemand in een geel met oranje hesje bij staat. Onze maatschappij wordt steeds drukker en hiermee misschien ook brutaler in het verkeer. Daarom is een baan als verkeersregelaar juist zo belangrijk in de huidige tijd. Als verkeersregelaar beschik je over een bepaalde autoriteit en verantwoordelijkheid om de drukte in het verkeer te verhelpen.