Verschillende soorten afrastering

afrastering

Ik woon op het platteland en zie dus veel koeien in het weiland grazen. Naast koeien lopen er ook paarden en schapen in het weiland bij mij achter. Deze dieren mogen niet altijd bij elkaar lopen en worden daarom uit elkaar gehouden door afrastering in het weiland. De verschillende soorten afrastering komen aan bod in dit artikel.

Tijdelijke afrastering

Om dieren op hun plek te houden wordt vaak tijdelijke afrastering gebruikt. De vorm die je hier het meeste van terugziet is schrikdraad. Schrikdraad is makkelijk op te spannen en daarom ook geschikt om gemakkelijk weg te halen of te verplaatsen. Het schrikdraad wordt gespannen tussen schrikdraadpalen. Deze palen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en lengtes die passen bij een bepaald dier zoals bijvoorbeeld een koe of een schaap.

Schrikdraadapparatuur

De grootte, ligging en begroeiing van het af te rasteren stuk land bepaalt welk type schrikdraadapparaat aangeschaft moet worden. Wanneer een stuk land aan een boerderij gelegen ligt, is een apparaat op lichtnet aan te bevelen. Ligt het perceel veraf gelegen aan een boerderij dan kun je beter kiezen voor een apparaat met batterij of accu. De verschillende soorten schrikdraadapparatuur hebben uiteenlopende capaciteiten die afhankelijk zijn van de grootte van het perceel.

Permanente afrastering

Zoals de naam al zegt zorgt deze vorm van afrastering voor een continue scheiding waar nodig is. Meestal worden hiervoor gecreosoteerde of gecelcuriseerde houten palen gebruikt, vaak in combinatie met schrikdraad. Deze houten palen zijn een stuk steviger dan de schrikdraadpalen, waardoor ze beter geschikt zijn voor permanente afrastering. Doordat de palen gecreosoteerd of gecelcuriseerd zijn, gaan de palen een stuk langer mee en wordt hiermee de duurzaamheid bevorderd. Permanente afrastering kan ook gedaan worden met puntdraad of gaas.

Landhekken

Er zijn diverse soorten gegalvaniseerde landhekken (grootvee hekken en kleinvee hekken) te verkrijgen in uiteenlopende maten. Landhekken zijn vaak volbad verzinkt, waardoor de buizen worden beschermd tegen corrosie en er geen scherpe randen aan zitten waaraan dieren zich kunnen bezeren. Grootvee hekken worden meestal geleverd in 5-stangs uitvoering en hebben vaak een hoogte van 110 cm. Voor kleinvee hebben de landhekken vaak een 6-stangs uitvoering.

Afrastering nodig maar heb je geen idee waar je dit moet vinden? De Boer Drachten is gespecialiseerd is al deze verschillende vormen van afrastering voor koeien, schapen en paarden. Op de website is veel informatie te vinden over het brede assortiment en voor verdere vragen kun je altijd terecht bij de klantenservice.