Wat is Isopropyl alcohol precies?

Wanneer je een beautysalon of een pedicure salon runt kom je het waarschijnlijk vaak tegen: Isopropyl alcohol. Dit is een krachtige secundaire alcohol die wordt gebruikt voor reiniging en ontsmetting. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: isopropyl alcohol – ook wel Isopropanol genoemd – is absoluut niet bedoeld voor consumptie! Het is echt om dingen schoon te maken. Nu weet je eigenlijk al wel wat Isopropyl alcohol is, maar we snappen dat je nog met vragen zit. Hopelijk geven we in dit blog de belangrijkste antwoorden op die prangende vragen!

Maar eerst leggen we toch nog even wat meer uit wat Isopropyl alcohol precies is. Het is een secundair alcohol dat heel goed oplost in water en snel verdampt. Vandaar ook dat het heel vaak als ontsmettingsmiddel wordt gebruikt. De pure alcohol kun je dus goed mengen met water, om het vervolgens als schoonmaakmiddel te gebruiken. Maar Isopropyl alcohol wordt ook vaak in een schoonmaakgel vermengd. Klinkt natuurlijk al alsof je het niet kunt consumeren, en dat klopt ook! Doe dit dus absoluut niet.  

Waar kun je Isopropyl alcohol kopen?

Er zijn verschillende plekken of winkels waar je Isopropyl alcohol kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan een grote pedicure groothandel. In een pedicure salon is reiniging essentieel, vandaar ook dat het daar veel gebruikt wordt. Groothandels hebben deze alcohol dan ook in grote getalen en in verschillende varianten. De Isopropyl alcohol verschilt meestal van het aantal procent alcohol wat erin zit. Dit kan fluctueren tussen de 80% en 99,9%. Logischerwijs geeft dit met name de sterkte aan van de Isopropyl alcohol.

Wat zijn de toepassingen van Isopropyl alcohol?

We hebben al een paar toepassingen genoemd voor het gebruik van Isopropyl alcohol, maar we zetten graag nog wat andere toepassingen voor je op een rijtje. Zoals je nu hopelijk weet wordt het veel als ontsmettingsmiddel gebruikt. Dit is in vele takken van sporten nodig, denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg. Maar Isopropyl alcohol wordt ook huishoudelijk oplosmiddel. Zo kun je bijvoorbeeld de glazen van je bril goed schoonmaken met Isopropyl alcohol. Dit spul zit ook in die schoonmaakdoekjes die speciaal voor je bril gemaakt zijn.

Hoe wordt Isopropyl alcohol ook wel genoemd?

Isopropyl alcohol kent vele synoniemen. Om verwarring te voorkomen hebben we alle termen op een rijtje gezet die eigenlijk feitelijk hetzelfde betekenen als Isopropyl alcohol. Schoonmaakalcohol, 2-propanol, propaan-2-ol, Isopropanol, IPA (dit is meer de afkorting van isopropanylalcohol). Wanneer je een van deze termen hoort of leest, weet je dus dat het allemaal over hetzelfde goedje gaat: Isopropyl alcohol.