Wespennest-verwijdering: Hoe?

Een van mijn ‘ergste’ jeugdherinneringen was het wespennest bij ons op zolder. De zolder was oud en dichtgetimmerd, en toch werd daar in de lente en zomer een enorm nest gebouwd, waar wij vervolgens ontzettend veel last van kregen. Heb jij zoiets vergelijkbaars in je huis, en weet je niet wat je moet doen? Hoe werkt wespenbestrijding eigenlijk, en is er een dienst als wespennest verwijderen Eindhoven, om maar een plaats te noemen?

De wesp

Iets wat sowieso slim is om te doen als je wellicht een wespenprobleem hebt, is een allergietest. Het liefst voor jou en je familie, zo weet je zeker dat bij het verwijderen van het nest of daarvoor er niemand in gevaar komt. Wespen zijn hierin anders dan bijen; als een bij iemand steekt is hun leven voorbij, maar een wesp kan meerdere malen steken. De angel blijft bij een wespensteek ook niet achter in de huid, dus daar hoef je je dan weer geen zorgen om te maken. Een wesp steekt als hij zich bedreigt voelt of dringend voedsel (bloed) nodig heeft, maar is een stuk agressiever dan bijvoorbeeld een bij of hommel.

Het nest

Dus, er is een wespennest bij je thuis, of in de buurt, en je wilt het weg hebben. Logisch, maar hoe pak je dit aan? Bel je een ongediertebestrijdingsbedrijf, of doe je het toch zelf? Dit kan, maar dan is het wel belangrijk dat je het voorzichtig aanpakt. Verdelgers dragen bij het verwijderen van een wespennest altijd beschermende kleding. Zeker als een nest zich op een moeilijke plek bevindt, bijvoorbeeld hoog bij een dakgoot, is het slim om een verdelger te bellen. Sowieso is het een slim idee om, als je niet weet wat je doet, het nest met rust te laten totdat er een professional bij is. Een wesp is niet zo gevaarlijk, maar een heel nest is geen grapje. Wees dus voorzichtig.

Het is dus, al met al, slim om op je hoede te zijn als je een wespennest in de buurt hebt. Laat je vooral testen op allergien en blijf uit de buurt van het nest als het kan, en zorg er ook voor dat je familie niet te dicht in de buurt komt, zeker niet als ze allergisch zijn. Contacteer je gemeente voor informatie en toestemming om het nest te verwijderen, en raadpleeg en contracteer een verdelger om dit vervolgens te doen. Wees nogmaals voorzichtig en veel succes!