Zo creëer je de ideale thuiswerkplek

Thuiswerken is de afgelopen twee jaar belangrijker dan ooit geworden en het mag je inmiddels thuis echt niet meer aan een goede werkplek ontbreken. Een prettige en stimulerende werkomgeving is belangrijk voor je prestaties en motivatie. Toch is het niet zo eenvoudig om zo’n omgeving thuis na te bootsen, het is nu eenmaal een groot verschil met kantoor of een andere werkplek. De een zit samen met andere gezinsleden aan de eettafel, de ander heeft op zolder een eigen werkplekje ingericht. Goed om te weten: verschillende persona’s hebben behoefte aan een specifieke werkplek. Je werkgever is daarnaast ook verplicht om ervoor te zorgen dat je een gezonde en veilige thuiswerkplek hebt, de Arbowet geldt ook voor thuiswerkplekken.

De basis

Een thuiswerkplek bestaat uit twee basiselementen: een bureau en bureaustoel. Dus geen eettafel of lounge stoel, je hebt meer nodig dan dat. Zorg ervoor dat je een bureaustoel hebt die past bij jouw lichaam en die je op verschillende punten kunt verstellen. Zo kun je optimaal een hele werkdag op je plek zitten zonder last te krijgen van je rug of nek. In je zoektocht naar een bureaustoel kun je ook eens kijken voor Cradle to Cradle. Dit is een keurmerk op het gebied van milieu en duurzaamheid en staat voor het hergebruik van alle materialen waar een product uit is opgebouwd, na het einde van de levensduur. Deze materialen worden gebruikt voor een nieuw product of worden terug opgenomen in het milieu. Je kunt tegenwoordig dus ook duurzaam zitten. Ook een fijn bureau is belangrijk, zoals een groot directiebureau. Hier kun je al je spullen goed op kwijt. Heb je een baan waarbij je klanten thuis ontvangt, dan is het aan te raden om voor hen stapelbare stoelen aan te schaffen. Nadat de klanten zijn vertrokken zet je de stoelen op elkaar en staan ze niet in de weg.

Klimaat

Het klimaat van de ruimte is erg belangrijk en heeft dan ook grote invloed op je productiviteit. Niemand wilt typen met ijskoude handen, maar hitte op kantoor verslechterd ook weer de productiviteit. De beste temperatuur is 22 graden Celsius. In de winter mag het iets kouder zijn dan in de zomer. Om de temperatuur te beïnvloeden kun je natuurlijk gebruik maken van de verwarming, airconditioning, ventilatie of luchtbevochtigers.

Checklist

Naast een goede bureaustoel en bureau en de juiste temperatuur kun je verder met het afstrepen van je checklist met benodigde artikelen. Zorg voor voldoende verlichting en vooral ook de juiste verlichting die bij jou past. Ouderen hebben bijvoorbeeld fellere verlichting nodig dan jongeren. Het licht moet niet recht in je ogen schijnen maar hoort er wel voor te zorgen dat je niet met je ogen hoeft te knijpen. Een muis en toetsenbord mag natuurlijk ook niet ontbreken. Werk je het liefst met twee schermen? Vraag dan aan je werkgever of je een scherm mag lenen en koppel ze eenvoudig aan elkaar.