Inzicht in effectiviteit van wagenpark

Om alle processen binnen je bedrijf veilig en efficiënt te laten verlopen is een uitdagende klus. Het fleet management systeem is gemaakt om dit wat gemakkelijker te maken. Er zijn verschillende doelen aan dit systeem verbonden, zoals het verhogen van de productiviteit. Daarbij staat de veiligheid van de chauffeurs en de vrachtwagens hoog in het vaandel. Verder kan het systeem helpen om je wagenpark op een effectieve manier te beheren. Hieronder lees je meer over het fleet management systeem en de daaraan verbonden voordelen. Lees snel verder!

Wat is het fleet management systeem?

De basis van dit systeem is de zogeheten fleet tracking software. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een soort GPS-systeem maar dan net even anders. Er wordt dus gecommuniceerd met satellieten om in kaart te brengen waar de vrachtwagens zich bevinden. Zo kun je door middel van voertuig tracking bekijken waar alle vrachtwagens zich bevinden. Dit is handig om te weten want als er een ongeluk is kun je er zo snel mogelijk iemand naar toe sturen. Ook ontvang je meldingen over de status van de vrachtwagen. Denk bijvoorbeeld aan informatie over snelheidsovertredingen, niet aankomen op de bestemming waar geladen of gelost moest worden of het simpelweg vreemd rijgedrag.

Monitoren en communiceren

Met het fleet management systeem kun je op een gemakkelijke manier communiceren met de chauffeur. Zo is het mogelijk om te instrueren en dus opdrachten te geven voor het rijden van een specifieke route. Ook kun je een nieuwe bestemming meteen door geven aan de chauffeur. Hierop kan de chauffeur ook direct een reactie geven zodat je zeker weet dat je boodschap is doorgekomen. Verder kun je het rijgedrag van de chauffeur in de gaten houden. Denk bijvoorbeeld aan remgedrag en brandstofgebruik. Daar kun je de chauffeur vervolgens gericht in coachen.

Voordelen van het fleet management systeem

Door de verschillende innovatieve functies heeft het fleet management system diverse voordelen. Deze liggen voornamelijk op het optimaliseren van werkprocessen. Denk aan een veiligere werkomgeving maar ook het omlaag brengen van het brandstofgebruik. Verder kan het systeem ook zorgen voor meer klanttevredenheid. Je kunt namelijk je klanten een linkje sturen waarop ze kunnen zien waar de chauffeur zich bevindt. Zo weten ze ongeveer de tijd dat hij aan komt op plek van bestemming.